За поредна година Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“ е част от инициативата на Община Ботевград – Мартенски дни на изкуствата. Официалната церемония по награждаване на победителите ще се състои на 28 март от 13 часа на обичайното място – малък салон на читалище “Христо Ботев“. Входът е свободен за всеки четящ и уважаващ писаното слово жител или гост на община Ботевград. 


Срокът за изпращане на творбите изтече на 1 март. И тази година интересът към литературната надпревара е голям. За призовите места в двете възрастови групи и в двете категории, както и за специалната награда, се съревновават участници от градовете Хаджидимово. Казанлък, Гълъбово, Кула, Етрополе, Исперих, Първомай, Петрич, Кърджали, Сливен, Габрово, Бургас, Варна, София, Стара Загора, Русе, Плевен, Чирпан, Добрич, Стара Загора, Карлово. 


Обявлението за конкурса е стигнало и до френската столица. За първи път в него ще бъде представено българското училище в Париж, носещо името на патриарха на родната литература - Иван Вазов. Седем възпитаници на това учебно заведение са изпратили свои творби, съобщиха организаторите. 


Четирима са участниците от нашия град, който е домакин на проявата. Двама от тях са възпитаници на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров, един на ОУ “Н. Й. Вапцаров“ и един на ПГПЧЕ “Алеко Константинов“ – Правец. 


Творбите се оценяват от петчленно жури под председателството на проф. Михаил Неделчев –литературен критик, публицист, културолог, литературен историк и теоретик, есеист.  


В състава на журито влизат още: Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, Таня Велева – библиотекар в Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“, Величка Зердашка – студент в Пловдивския университет, специалност “Социология и науки за човека“, два пъти носител на специалната награда на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“, и Симеон Ангелов – зам.-председател на Дружеството на литературните творци от Ботевград “Стамен Панчев“.