Разказите „Портите на спасението“ и „Щастието им отиваше“ на ученичките Цвета Диловска (12 клас) и Мария Василева (10 клас) на ППМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров“ са сред номинираните участници в Десетия международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. 


По темата „Истории за мрак и светлина”, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и отдаване на почит към невинните жертви на  Холокоста, писаха 120 млади разказвачи от 36 населени места в България. Направеният обстоен и прецизен преглед и оценка на конкурсните творби в категория „Български автори“ бе от жури в състав Георги Бърдаров, Радостина Николова, Румен Леонидов, Асен Йорданов и Алберта Алкалай. Предстои това да направи и международното жури за категория „Чуждестранни автори”.


Двадесетте номинирани автори ще бъдат поканени на разноски на организаторите в Бургас на четиридневен международен младежки писателски фестивал „ Приятелството - смисъл и спасение“ от 18 ти до 21 юни 2023 година. Окончателните финалисти, излъчени от 20-те номинирани, ще бъдат обявени на тържествената церемония в Бургас на 20.06.2023 година в Международен конгресен център.


До 20 април 2023 номинираните разкази ще бъдат публикувани в сайта на „Алеф” http://alef-bg.org/. Там читателите ще могат да дадат своя вот за наградата на публиката. Гласуването ще става с кликване върху обозначение под всеки разказ. Наградата на публиката е финансово обезпечена от Министерството на културата и е в размер на 500 лева.