Нашият съгражданин Володя Казаков представя  своя изложба в Малката зала на художествена галерия “Иван Фунев“ във Враца. Събитието се състоя на 4 април. Изложбата – живопис и колаж, е озаглавена “Долу на Дунава“. Тя преминава при голям интерес. “Успех в град, в който не живея“ , вълнува се авторът, макар че има множество изложби зад гърба си и това не е първата му изложба във Враца. 


Володя Казаков сподели и пред гостите на откриването, и за читателите на botevgrad.com, че тази изложба е важна за него, защото я посвещава на своя баща, който преди дни празнува 90-годишен юбилей. Тази година и художникът ще чества юбилей. 


А защо точно “Долу на Дунава“, защото това е култов израз в родния му град Оряхово. “Всъщност така отговаря всеки, запътил се към реката, ако някой го попита накъде е тръгнал“, обяснява авторът на изложбата. Най-хубавите му спомени от детството са свързани именно с голямата река. Те са претворени в повечето от неговите картини.


“Съзнателно изложбата е разделена на две части – едната е малко по-експресивна. Това са колажи. Голяма част от съвременните художници у нас избягват този начин на изразяване – рисуване с хартия, но близо до импресионизма и близо до  експресионизма“, обясни Володя Казаков. 


Още като дете той посещава за първи път изложба, която е открита във Враца. С този град е свързана и първата му национална награда като художник. Затова той отново избра Враца и галерия “Иван Фунев“ за поредната си самостоятелна изложба. Предстоят още, на други места, където ще представи други свои експозиции. 


Володя Казаков е член на Съюза на българските художници, секция “Живопис“. Участва в 65 изложби в България и над 30 в чужбина. Река Дунав, Часовниковата кула в Ботевград и градският пейзаж са сред основните теми на творбите му. Рисува в различни стилове. 


Да припомним, че той е дарявал свои картини за благотворителни каузи. През миналата година предостави на местната болница, напълно безвъзмездно, 40 картини на обща стойност 10 000 лева, като всяка от тях е придружена със сертификат за автентичност. Картините красят стените  в коридора на неврологичното отделение в МБАЛ Ботевград.