Цвета Диловска е един от отличниците на Випуск 2023 на ППМГ „Акад. Асен Златаров”. Освен отличните си оценки, Цвета спечели и няколко награди в различни литературни  конкурси през годините. Последният бе първото място в международния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията бе в края на юни в Бургас


Цвета, ако трябва да характеризираш твоето поколение – сегашните 18-19 годишни, какви особености би откроила?


Стремя се да избягвам обобщаването. Какво е то, ако не един крещящ израз на невежество? Поколението ни е твърде разнородно. Свободата, в която сме израснали, позволява нюансиране. Радвам ce на близост и приятелство с много светли умове, мои връстници, които ще бъдат стожери на висши ценности.

Вярно ли е,  че  вашето поколение са загубили наивността си много по-рано, но това ги е направило по-зрели за годините си, по-прагматични и по-издръжливи. Предпочитат не да се крият от проблемите си, а да се изправят пред тях и да ги решават сами?


Отново говоря за “всички” с известни резерви. Но да, вероятно сме малко по-независими. Поне тези, които умеят да плуват в морето от информация, а не да се давят в него, разбира се.

Пораснахте  в свят на пандемия, тероризъм, война в Европа... Как изглежда светът през твоите очи


Да, ние станахме свидетели на много, но за съжаление не сме способни да виждаме каквото и да било в цялост. Тук е удачно да се позова на един велик поет, Стефанович, като се надявам смисълът да не се загуби в скромния ми превод:

Нищо не виждаме ние изцяло,
туй, що е тук, там ти не би видял,
и даже собственото тяло,
един човек усеща дял по дял.

Днешният свят е фрагментиран, затова трябва да подхранваме здравия разум.

Животът в мрежата. Какво ти дава, какво ти взема?


Както казах, в морето от информация или плуваш, или се давиш. В мрежата си хващаш или риба, или плаващи отпадъци. Съзнанието на ценния човек е амалгама на рационализъм и критично мислене.


Искаш да учиш право. Даваш ли си сметка, колко хора у нас смятат, че няма справедливост?


Още не знам дали правото няма да си остане една “костица в жадното ми гърло”, но каквото и да стане, няма да се откажа от браненето на справедливостта. Нейната липса притеснява хората, когато това лично ги засегне. Проспериращото общество е достатъчно наблюдателно и емпатично за да реагира на чуждата несправедливост.
 


Кристиян Таков, когото ти смяташ, че е  повлиял за избора ти,  казва: "България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: "Хайде да си поспя малко, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става".
Да, но това го каза през 2013 година, сега сме 2023-та, а май още си поспиваме... Какви са твоите надежди, какво искаш да се промени в България? Кога у нас порядъчните хора ще влизат по-лесно във властта?


Може да се каже, че сме в състояние на политическа и социална депресия. За активният гражданин е трудно да остане такъв в тази среда. Огромна част от хората са далеч от демократичните ценности, а това ги прави неспособни да имат политически стандарти. Имаме крещящо ниско ниво на гражданско образование, както и граждани със сериозни комплекси. Поведението на разумните хора се представя като гротескна елитарност. Докато това е така, проблем ще има.

„Даденото ти е не доброто, а свободата сам да го различиш от злото и да застанеш на негова страна.”   Имаме ли сили да правим този избор всеки ден? Твоята сила  къде е?


Ако човекът не е представен пред изпитание, то той е представен пред изкушение. Злото знае какво иска човекът и знае как да му го предложи. Силата зависи от нашата способност да бъдем разумни и последователни, защото същото това “зло” презира реда. А аз имам толкова сила, колкото и слабост.


За какво мечтае Цвета Диловска на прага на новия етап от живота си?


Далеч съм от това да съм амбициозна. Амбициите предполагат повече разочарование, отколкото щастие. Мога да работя и без да очаквам света в замяна. А и сякаш колкото по-малко искам, толкова повече получавам. Предполагам, че смирението се изразява в готовността да приемеш обстоятелствата. Но като всеки човек се надявам на здраве, на любов, на всички добродетели, които не зависят само от нас.