Баскетболистът на Балкан Атила дош Сантош е включен в идеалната петица на 8 кръг от авторитетния спортен сайт sportal.bg. Сайтът направи и своя традиционен анализ на изминалия кръг.

 Осмият кръг на Булсатком Национална Баскетболна лига ще се запомни с „бомбата”, която хвърли Балкан (Ботевград), нанасяйки първо поражение на Лукойл Академик за сезона. Момчетата на Александър Тодоров бяха перфектни пред своята публика, водеха в резултата през целия мач и напълно заслужено стигнаха до историческото за тях 72:63.

В Ямбол всички любители на баскетбола очакваха зрелищно дерби, имайки предвид, че в града гостуваше не кой да е, а Левски. Дерби обаче не се получи, вина за което имаха единствено играчите на Тити Папазов, които изнесоха лекция на съперника си и победиха с 86:68. Най-показателно за мача беше изказването на Иван Чолаков, който веднага след края сподели, че през второто полувреме баскетболистите на Левски са играли, а неговите момчета само са гледали.

Берое (Стара Загора) не пропусна да запише третата си победа в елита, след като надделя у дома над Спартак Плевен с 86:64. Със сериозното си отношение към мача играчите на Георги Младенов направиха по-скоро добра тренировка за тежкото гостуване на Рилски спортист (Самоков) в следващия кръг.

В София, един успешен наказателен удар не достигна на TESY България (20), за да запише първа победа за сезона. Домакинството на младежите срещу Черно море Порт Варна се превърна в истинска битка, която в крайна сметка гостите спечелиха след продължение с 86:80.

Рилски спортист продължи победния си поход след успех в Бургас над Черноморец със 101:93. Това бе шестият пореден успех за тандема Барчовски – Хаджисотиров, които успяха да върнат отбора си в правилната посока след двете загуби, с които започнаха първенството.

Топ 5

Бранко Миркович – Рилски Спортист (Самоков)
(37 минути, 25 точки, 6 борби, 9 асистенции, 2 отнети топки)

Чавдар Костов – Левски
(34 минути, 23 точки, 4 борби, 3 асистенции, 2 отнети топки)

Николай Стоянов – Черно Море Порт Варна
(35 мин, 15 точки, 7 борби, 5 асистенции, 5 отнети топки, 1 чадър)

Алекс Симеонов – TESY България (20)
(41 мин, 27 точки, 11 борби, 2 асистенции, 3 отнети топки, 1 чадър)

Атила Сантош – Балкан (Ботевград)
(30 минути, 17 точки, 17 борби)

Бразилският център Атила Сантош бе истинска сила в подкошието на зала "Балкан" при победата на местния Балкан със 72:63 над шампиона Лукойл Академик в най-изненадващия мач за този кръг на Булсатком НБЛ. Здравенякът се разпореждаше и под двата коша, а след като високите играчи на Лукойл натрупаха нарушения той бе господар на борбата, завършвайки с чудовищен "дабъл-дабъл" от 17 точки и 17 борби, като 7 от борбите му дойдоха под противниковия кош. С устрема и себераздаването си направи отлично впечатление и заслужено попада в идеалните пет на кръга.