На извънредната сесия, която се проведе днес, съветниците подкрепиха предложението на кмета Георги Георгиев за изменение и допълнение на т. 2 от Решение №2/ 19.01.2010 год. Това означава, че общината ще удовлетвори искането на Министерството на правосъдието за получаване на безвъзмездно право на собственост върху земята под новата съдебна палата, която е с урегулирана площ от 1 300 кв.м., но след влизане в сила на заповед за изменение на подробен устройствен план – план за регулация /ПУП – ПР/ на терена зад Историческия музей. ПУП – ПР може да бъде изготвен по искане на областния управител или на Община Ботевград, е записано още в решението.


В хода на обсъждането градоначалникът обясни, че общината е получила две писма от Министерството на правосъдието, в които се настоява за извършване на разпоредителната сделка – безвъзмездно прехвърляне на земята под съдебната палата. Целта на ведомството е да се промени собствеността на имота – от частна общинска в публична държавна, тъй като вече втора година плаща данък на общината в размер на 40 000 лева. В същото време теренът зад новия музей, който е с площ 1010 кв.м, не е урегулиран и общината не може да пристъпи към благоустрояването му. Намерението на общинското ръководство е там да се построи паркинг за около 20 автомобила или клуб на учителя, стана ясно на сесията.


Съветникът Иван Гавалюгов попита защо до момента общината не е предприела постъпки за изготвяне на ПУП. В отговор кметът заяви, че процедурата вече е задействана от областния управител и вероятно ще приключи в края на тази или началото на следващата година.


Д-р Горгачева се поинтересува каква ще бъде собствеността на терена зад музея. „Самата сграда на музея е публична общинска собственост. Каквото и да се построи върху терена зад музея, трябва да бъде публична общинска собственост, за да се осуети евентуална продажба”, отговори кметът Георгиев.