На 19 май преди 40 години - през 1974-та, мъжкият баскетболен отбор на Балкан стана за първи път шампион на България! Тогава денят бе неделя и на официалното награждаване  в столицата  капитанът на тима Георги Христов вдигна шампионската купа, а всички играчи получиха златните си медали.


Всъщност титлата за първото ни славно поколение с треньор Иван Колев бе извоювана предсрочно два дни по-рано - още в петък, 17 май. Това стана след победата над Локомотив София на турнира на финалната шестица в българското първенство, след която балканци не можеха да бъдат изместени от първото място дори и теоретично. Ден преди това - на 16 май, те се детронираха тогавашния първенец Академик София с 93-80.


Титлата на Балкан бе прецедент в историята на българските първенства при мъжете. До тази 1974 година шампиони на България ставаха само отбори от столицата. Сред главните действащи лица с най-голям принос за този невероятен пробив бяха Георги Христов, Богомил Чанев, Марин Романски, Лазар Доновски, Здравко Андреев, Валентин Петков, Михаил Михайлов, Александър Зарев, Христо Иванов, Павлин Петков.


Преди 40 години на 19 май еуфорията в Ботевград бе толкова голяма, колкото и на същата дата днес през 2014-та, когато в Ботевград ще се играе петият решителен плейофен двубой между Балкан и Левски. Един от големите герои през 1974 година - тогавашният капитан Георги Христов, е един от помощник-треньорите на сегашния тим на Балкан.


Славната дата 19 май си заслужава да бъде отпразнувана и днес. Момчетата от отбора, въпреки кадровите си проблеми, ще излязат за победа над Левски. И силно се надяват и на мощата подкрепа на страхотната ботевградска публика.


Елате в Арена Ботевград! Мачът е с начален час 19.00, а безплатните покани за всички ботевградчани и фенове на Балкан ще започнат да се раздават час и половина по-рано на четирите централни входа на новата зала.