Литературният сборник „Друм за орисани” е резултат от многобройни срещи, обсъждания и съгласувания на мнения между всички членове на дружеството в името на общата ни цел. Другото е, че реализацията на сборника като печатно издание, ни спечели нови приятели, чиято подкрепа всъщност доведе до появата му. Това каза Стефка Граматикова – председател на Дружество „Стамен Панчев”, на представянето на книгата, което се състоя снощи в малкия салон на читалище „Христо Ботев” в присъствието на ръководството на Българската академия на науките и изкуствата, част от ръководния екип на фармацевтичната компания „Екофарм”, осигурил финансирането на сборника, ръководството и учители и възпитаници на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, където Стефка Граматикова е учител по български език и литератури, местни поети и писатели и граждани.


Пръв своето задоволство от събитието изрази д-р Петър Велев – собственик на „Екофарм”. „С удоволствие финансирахме този проект, защото се чувстваме част от Ботевград. Преди осем години тук създадохме едно чудесно модерно предприятие”, каза той и пое ангажимент в бъдеще също да оказва подкрепа на инициативите на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”. Д-р Велев пожела успех на стихосбирката.


Рецензентът на стихосбирката акад. д-р Маргарита Каменова поздрави авторите „за голямата смелост да навлязат в творческия свят на българската литература”. Тя сподели, че е започнала четеното на творби с известен скептицизъм, тъй като творците са били непознати за нея. Недоверието й обаче е преминало бързо след първите прочетени стихове. „Поезията ме грабна със своята непосредственост, искреност и жанрово разнообразие. Голяма част от стиховете могат да се причислят към интимната лирика. В тях се разкриват богатствата на чувствата, възторг от съпреживяването на любовта, както и дълбоко огорчение и страдание от раздялата. Централна е и темата за безпросветната и безперспективна тъжна съвременност с дълбоките политико-социални конфликти, икономическа и културна изостаналост и задълбочаваща се безидейност”, каза акад. Каменова. Според нея това, което обединява творците, са родолюбието и дълбоко реалистичното разкриване на житейски проблеми, на чувства, мисли и идеи, произтичащи от истинския живот, неподправен, без фалш и лицемерие.


Акад.проф.д-р Григор Велев съобщи пред аудиторията, че Българската академия на науките и изкуствата приема като асоцииран член Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”. „Това не е израз на куртоазия, а оценка за високо литературно майсторство на творците, които са чест за Ботевград”, каза председателят на БАНИ. 


Събитието продължи с кратка видео визитка на членовете на дружеството. Малка извадка от сборника, представена от ученици на природо-математическата гимназия, потопи присъстващата аудитория в света на съвременните ботевградски творци. Авторите на творбите в литературния сборник също прочетоха свои стихове. Част от художествената програма бе изпълнението на пианиста Валентин Стамов.